Digitalt frokostmøte for medlemsbedrifter "Nedgang i antall søkere til bilfagene"

  • 30. mar 2022Kl. 09:00–10:00

Hver onsdag inviterer vi medlemsbedriftene våre til et digitalt frokostmøte med aktuell tematikk. Vi spanderer innholdet, bare fyll opp kaffekoppen og logg deg på!

110 færre søkere til kjøretøy, men stabilt på bilskade, lakk og karosserifaget. Teknologi og industrifag hadde 8,2 prosent flere søkere i 2022 enn 2021. Det er til dels store regionale forskjeller. 

I hovedsak ser det ut til at det vil være nok søkere til å beholde bilfagklassene også i neste skoleår. Unntaket er i Nordland der søkergrunnlaget på bilskade, lakk og karosseri er kritisk lavt. På frokostmøtet vil de regionale søkertallene legges frem.

Dette betyr at det bør være nok elever til å tilfredsstille bransjens behov for lærlinger i 2023. Lærlinginntaket har tradisjonelt vært lavt i bilbransjen sammenlignet med industrien. Bransjen har dermed et potensial for å ta inn flere. Med 1 407 søkere på kjøretøy og 251 på skade/lakk, vil "tilbudssiden" i antall kvalifiserte søkere til læreplass neste år være nok til å dekke det tradisjonelle behovet.  

Likevel, søkertallene i år er en påminnelse i at det må jobbes enda hardere med rekruttering. Lokalt, regionalt og nasjonalt. Dersom man ønsker tips, ideer eller hjelp til å satse mer lokalt/regionalt ikke nøl med å ta kontakt fagsjef for kompetanse og rekruttering i NBF, Vidar Strande – finn kontaktinfo her. 

Hver enkelt bedrift kan også bidra. NBFs klare råd er at at hver eneste bilvirksomhet gjør det de kan for å gi bransjen et godt omdømme. Hver eneste forhandler og verksted bør arbeide for å gi følgende løfte til ungdommer:  

  1. Du får læreplass 
  1. Du blir tatt godt imot 
  1. Opplæringen er god 

I tillegg er opplæringskontorene viktige støttespiller i læreperioden – et godt opplæringskontor vil gjøre det mindre krevende å ta inn lærlinger, og du kan dermed ta inn flere. Opplæringskontor bør også være initiativtaker og koordinator i lokalt/regionalt rekrutteringsarbeid. Du bør derfor arbeide for å gjøre ditt opplæringskontor bra (trenger du tips ta kontakt). 

Tall, fakta om søkertallene og informasjon om tiltak fremover får du på frokostmøtet kommende onsdag.

  • Egil Steinsland
  • Kommunikasjonssjef


Vi bruker Teams som digital møteplattform og alle som er påmeldt mottar Teams-linken noen dager før møtet, og ved hjelp av denne får man tilgang til møtet. Deltakelse i de digitale frokostmøtene er med andre ord like enkelt som å delta i ordinære Teams-møter.

Regelmessig vil NBF gjennom sine nyhetsbrev annonsere de kommende frokostmøtene noen uker frem i tid. For å sikre at vi hele tiden tilbyr aktuelle temaer annonseres ikke møter for langt frem i tid, men altså regelmessig innenfor en begrenset periode.

Digitale frokostmøter vil bli gjennomført hver onsdag fra kl. 09:00, og med varighet på 30 – 45 minutter. Normalt vil det i hvert møte bli presentert 1 – 2 temaer og deltakerne får anledning til å stille spørsmål i form av chat.