Dette gjelder i hovedsak både Biloverenskomsten og bilselgeravtalene som er de tariffavtalene NBF forhandler på vegne av bransjen. Men medlemsbedriftene er også bundet av andre tariffavtaler - for eksempel Standardoverenskomsten eller Funksjonæravtalen mellom NHO/NBF – LO/YS.
- Rammen på 3,7 prosent er begrunnet i flere årsaker. Prisveksten anslås til å bli ca. 3,3 %. Selv om aktivitetsnivået både på salgssiden og ettermarkedet har økt er det ikke tvil om at det fremdeles kan være store avvik i økonomien til mange av NBFs medlemsbedrifter
- Norges høye lønnsnivå reduserer generelt i tillegg vår konkurranseevne og det er også en god grunn til å finne et balansert lønnsoppgjør.
- Den enkelte bedrift må selv vurdere om det er grunnlag for å gi lokale tillegg i samsvar med bedriftens økonomiske situasjon.
- De fire kriteriene skal være utgangspunktet for forhandlingene (se nærmere Biloverenskomsten § 7 nr. 4) – disse bør ledelsen nøye gjennomgå og forklare i forhandlingene:
-
- Bedriftens økonomi (generell inntjening og resultat)
- Produktivitet (den enkelte bedrifts produktivitet)
- Fremtidsutsikter (gjelder både den enkelte bedrift, bilbransjen og makroøkonomiske utsikter for landet generelt. Hva med ettermarkedet og nybilsalget i 2022?
- Konkurranseevne (konkurranseevnen til den enkelte bilbedrift i bilmarkedet og markedet for øvrig)
- Forhandlingsprosessen: Skal skape forståelse for bedriftens situasjon og etablere en felles oppfatning av bedriftens økonomiske status. Sikre tillitsvalgte og ansatte nødvendig informasjon før forhandlingen starter. I tillegg:
- Avklar hvem som skal forhandle på vegne av klubben
- Viktig at tillitsvalgte har klare fullmakter fra medlemmene i klubben, slik at enighet kan oppnås så tidlig som mulig uten at alle medlemmer må høres i alle spørsmål.
- Dersom faste lønnstillegg kan gi store negative virkninger på lengre sikt er det mulig å gi engangsbeløp som et alternativ.
- Dersom partene ikke blir enige i de lokale lønnsforhandlingene, må det nedfelles skriftlig i en protokoll hva uenigheten går ut på og eventuelle konsekvenser av en slik uenighet.
Les mer om generelle tips om lokale forhandlinger her >