Bilsalget er på vei opp

Publisert

tore rylander

Fagsjef bilsalg i NBF, Tore Rylander. Foto: NBF

Folk begynner så smått å kjøpe nybil igjen viser en fersk temperaturmåling fra Norges Bilbransjeforbund (NBF).

Fra rekordlave nivåer i 2023 er veksten i antall bilbestillinger over 70 prosent så langt i 2024. Det blir likevel er dårlig bilsalgsår, trolig det dårligste siden 2010. 

- Undersøkelsen vår blant over 30 av de største forhandlergrupperingene viser et tydelig trendbrudd. En økning på 71 prosent så langt i år, sammenlignet med samme periode i 2023. Viktig å minne om at stor vekst fra svært lavt nivå fremdeles er et dårlig bilmarked. Vi takter mot et totalsalg i 2024 på 110 – 115 000. I 2023 var det 126 000 og i 2022 var det over 170 000, sier Tore Rylander, fagsjef bilsalg i NBF.  

Undersøkelsen viser bedring på de fleste områder. Inngåelse av nye kontrakter på personbiler har økt med 71 prosent. Inngåelse av nye kontrakter på varebiler har økt med 10 prosent. Antall kansellerte kontrakter på nye person- og varebiler er redusert med 74 prosent.  

- De positive tallene viser ikke at det er gode tider i bilbransjen. Men kanskje at bunnen er nådd i personbilmarkedet og at vi er på vei oppover. Samtidig er varebilmarkedet som normalt, men undersøkelsen viser redusert ordrereserve, noe som kan påvirke negativt, sier Rylander .   

Bilbransjen har vært kraftig rammet av dyrtid og høye renter på nybil. Fra rekordår til bunnår på rekordtid. Samtidig har bruktbil og servicemarked vært bra. Oppturen som temperaturmålingen viser er trolig grunnet en noe økt økonomisk optimisme hos folk. 

"Temperaturmåling" er en markedsundersøkelse blant NBFs medlemmer som gjennomføres årlig.