Bruk tiden godt – snart lokale forhandlinger

Publisert

portrett av Hans Tore Hagland

NBFs forhandlingssjef og advokat Hans Tore Hagland. Foto: Thomas Brun/NTB/NBF

Meklingen endte bra til slutt, og NBF unngikk storstreik i bilbransjen. Vi venter på resultatet fra uravstemningen om Biloverenskomsten. Etter at dette resultatet blir kjent 12.06.24, vil NBFs medlemsbedrifter kunne starte de lokale forhandlingene.

NBF vil avholde et frokostmøte om temaet samme dag. Da vil mer detaljer om endringer av lønnssatser og tekster bli gjennomgått. Vi vil også sende ut info med både lokale lønnstall samt lønnsgarantibestemmelsen i Biloverenskomsten (87 % regelen).

Kort om lønnsoppgjøret om Biloverenskomsten:

• Den økonomiske rammen er på 5,2 % (mer om dette senere)
• Kr. 7 i et generelt tillegg med virkning fra 01.05. 24
• Endringer minstelønns- og skiftsatser, samt endringer smusstillegg
• Innføring av nye samarbeidsbestemmelser med de tillitsvalgte

NBF råder våre medlemsbedrifter til å holde løpende kontakt med de tillitsvalgte. Selv om partene ikke formelt kan starte de lokale forhandlingene er det ikke noe i veien for at ledelsen kan møte de tillitsvalgte for å "berede grunnen" for de lokale forhandlingene. Det kan for eksempel legges frem informasjon om virksomhetens økonomiske resultat fra foregående driftsår. Kan også være nyttig å få avklart med de tillitsvalgte om hvem av disse som har fått/får fullmakt til å representere bedriftsklubben i de lokale forhandlingene.

Svar på et viktig spørsmål etter streikeuttaket:

Fellesforbundet varslet streikeuttak av enkelte ansatte i NBFs virksomheter – for eksempel kunderådgivere og garantimedarbeidere. Felles for disse er at de også var medlem av Fellesforbundet.

Tillitsvalgte i bransjen har hevdet at Fellesforbundet dermed kunne ta disse ut i en eventuell streik. Dette er en feilaktig oppfatning. NBF understreker igjen at denne arbeidstakergruppen ikke er omfattet av omfangsbestemmelsen i Biloverenskomsten. Disse er å anse som såkalte funksjonærer, og faller altså utenfor Biloverenskomstens tariffområde.

Biloverenskomstens omfangsbestemmelse gjelder per i dag det vi kaller "operatører" (tidligere definert som produktive arbeidere): Mekanikere, lakkerere (overflatearbeidere), opprettere og delelagerpersonell, samt bilklargjørere og dekk- og glassmedarbeidere.

Husk ellers at det i Hovedavtalen (del én til Biloverenskomsten) er en rekke regler om både informasjon og medbestemmelse mellom ledelse og tillitsvalgte (se særlig kap IX).

Ved spørsmål kontakt NBFs forhandlingssjef Hans Tore Hagland (kontaktinfo under artikkelen). 

NBF arrangerer frokostmøte om de lokale forhandlingene den 12. juni, NBF-medlemmer kan melde seg på via lenken under. 

  • Hans Tore Hagland
  • Advokat/Forhandlingssjef

NBF-medlem? Delta på frokostmøte 12. juni