Vårens vakreste eventyr – start planleggingen nå

bilde av Ole Erik Almlid (NHO og Peggy Følsvik (LO)

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid (t.v) og LO-leder Peggy Følsvik. Foto: Ane Bjerkvik/NHO

Årets sentrale lønnsoppgjør nærmer seg. I år blir det et hovedoppgjør. Det betyr at både tekst og satser i tariffavtalene skal reforhandles for en ny toårsperiode.

Det blir mest sannsynlig et såkalt forbundsvist oppgjør (se nedenfor om aktuelle datoer for lønnsoppgjøret 2024). Det betyr at NBF skal forhandle direkte med Fellesforbundet om Biloverenskomsten (17. og 18.04) og med Handel og Kontor om bilselgeravtalen (juni). Forbundet Negotia vil få det samme forhandlingsresultatet som Handel og Kontor.

Lokale forhandlinger vil avholdes i etterkant av de sentrale forhandlingene, og med oppstart ca. medio mai.

Hva bør bedriftene allerede nå forberede seg på ?

En fordel å ta det første møtet med de tillitsvalgte så tidlig som mulig hvor det orienteres kort om det forestående lønnsoppgjøret. Kan være tilstrekkelig å planlegge den videre prosessen med de tillitsvalgte allerede før de sentrale forhandlingene. Bedriften kan da få avklart hvem som skal utgjøre forhandlingsgruppen for de organiserte. Hovedregelen er at de organiserte gir fullmakt til én eller to tillitsvalgte dersom det er flere organiserte. Bedriften kan for sin del informere om hvem som skal forhandle på vegne av ledelsen.

Så er det greit å allerede tidlig vise til hva som skal utgjøre grunnlaget for eventuelle lokale tillegg fra bedriften – de såkalte fire kriteriene: bedriftens økonomi, produktivitet, konkurranseevne og fremtidsutsikter.

Hans Tore Hagland. Foto: Thomas Brun/NTB/NBF

Også den aktuelle arbeidskraftsituasjonen kan være et element i en totalvurdering om hva som eventuelt kan gis i lønnstillegg. Dette gjelder formelt for de virksomhetene som er bundet av tariffavtale (for eksempel Biloverenskomsten eller bilselgeravtalene). Har de tillitsvalgte kanskje noen tanker om lønnsoppgjøret ? Har de fått informasjon fra sin fagforening ? Forsøk å forklare på en så pedagogisk måte hva lønnsoppgjøret vil kunne bety for bedriften. "Overheng" – hva betyr det da….?

Ikke alle NBFs medlemsbedrifter har tariffavtale. Det samme utgangspunktet kan også gjelde for disse bedriftene, men hjemmelen for eventuelle lønnstillegg kan være i arbeidsavtalene til de ansatte eller i etablert praksis. Det er uansett NBFs inntrykk at bedriftene som ikke har tariffavtale følger omtrent det som først blir avtalt mellom de sentrale parter og så gir noenlunde det samme i lokale tillegg som de tariffbundne bedriftene.

Under artikkelen finner du aktuelle datoer for lønnsoppgjøret 2024. 

Flere spørsmål i denne omgang?
Ta kontakt med NBF ved Hans Tore Hagland, kontaktinfo under artikkelen. 

Aktuelle datoer i lønnsoppgjøret 2024

  • 20. februar: LO vedtar sine hovedretningslinjer for årets lønnsoppgjør
  • 7. mars: NHOs representantskapsmøte vedtar sine posisjoner foran årets oppgjør
  • 18. mars: Fellesforbundet overleverer sine konkrete krav til Norsk Industri (frontfaget)
  • 17. april: NBFs forhandlinger med Fellesforbundet (Biloverenskomsten) starter
  • 10. mai: Fellesforbundet meddeler hvilke virksomheter som eventuelt vil bli tatt ut i streik
  • 13. og 14. mai: mekling hos Riksmekleren mellom NBF og Fellesforbundet om Biloverenskomsten 
  • 15. mai: Tidspunkt for mulig streik (organiserte i Fellesforbundet omfattet av Biloverenskomsten i de steikeuttatte virksomhetene kan streike fra arbeidstidens begynnelse denne dagen)
  • De lokale forhandlingene vil starte etter vedtagelsen av oppgjøret. Datoer kommer. Da legges også lønnstallene ut i digital verktøykasse. 
  • Noen av datoene er ennå ikke endelig avklart. Vi kommer tilbake med mer informasjon.