Arbeidstilsynets satsingsområder i bilbransjen fremover

Publisert

personer og HMS

Heidi Chr. Lund fra NBF og Jørn Thomstad hos Bertel O. Steen Brobekk under et medlemsbesøk. Her er alt på stell! Foto: NBF

Arbeidstilsynet jobber risiko –og kunnskapsbasert. Det betyr at de setter innsatsen der de tror det er høyest risiko og hvor mener vi kan få størst effekt av blant annet tilsyn og veiledning.

Valg av virksomheter de besøker kan også være utfra hvor lenge siden det er gjennomført tilsyn i virksomheten. I 2024 ble det gjennomført (pr. 31.10) 462 tilsyn innen nacekoden 45 "Handel med og reparasjon av motorvogner".  

I tildelingsbrevet fra Arbeid- og inkluderingsdepartementet står det at de overordnende målene for Arbeidstilsynet er å føre tilsyn og veiledning slik at:  

  • Virksomhetene arbeider systematisk med forebyggende arbeidsmiljø, helse og sikkerhet.  
  • Virksomhetene ivaretar seriøse og anstendige arbeidsvilkår.  
  • Arbeidslivskriminalitet skal avdekkes og bekjempes.   

I 2025 vil Arbeidstilsynet prioritere tilsyn med virksomheter som har høy risiko for eksponering av kreftfremkallende kjemikalier. Vedlikehold og reparasjoner av motorvogner er en næring som er en prioritert gruppe hvor særlig arbeidstakere blir eksponert for dieseleksos og sveiserøyk.Tilsyn med bruk av farlige kjemikalier prioriteres også. 

I disse tilsynene kontrollerer Arbeidstilsynet om virksomheten oppfyller lovkrav knyttet til systematisk forebygging av eksponering for kreftfremkallende kjemikalier. 

Grunnlaget for god systematisk HMS er å sikre at problemene blir oppdaget og tatt hånd om i tide. 

Det vil også bli kontrollert om arbeidsgiver har opprettet stoffkartotek og om det er gitt tilstrekkelig opplæring om stoffkartotek og om det er sørget for tilfredsstillende verneutstyr.  

I tillegg er det en bransje med høy risiko for arbeidslivskriminalitet og useriøsitet. For å unngå at virksomheter utnytter og utsetter arbeidstakere for fare ved å gi dem uakseptable lønns- og arbeidsvilkår, og derigjennom skaper uheldig konkurransevridning og dermed undergraver arbeidsvilkårene for enda flere arbeidstakere, skal Arbeidstilsynet bidra til at arbeidsgivere gir utsatte arbeidstakere lovpålagte lønns- og arbeidsvilkår, inkludert forhold som ivaretar deres sikkerhet og helse. Selv om ikke bilpleie, dekkskift og hjullagring er en allmenngjort bransje vil Arbeidstilsynet gjennomføre tilsyn for å kontrollere at arbeidstakerne har gode lønns- og arbeidsvilkår.  

Bilverksted/-handel er virksomheter med høy risiko for at arbeidstakere som er særlig utsatt for muskel og skjelettplager. Arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager oppstår når arbeidet over tid fører til påkjenninger eller belastninger som er større enn kroppen tåler. Arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager er den største enkeltårsaken til fravær i arbeidslivet. Det vil også bli gjennomført noen tilsyn med dette temaet.

Å få tilsyn kan virke skremmende, men se på det som en mulighet til å få hjelp til å bli enda bedre eller bare få bekreftet at dere har alt på stell.  

Lykke til!