Låneformidlingsloven og selgerprovisjoner

ektepar og bilselger i bilhall

Foto: NTB

Ny lov om låneformidling trådte i kraft 1. juli 2023, og etter at loven trådte i kraft har finansieringsselskapene hatt frist frem til 1. juli 2024 med å tilpasse seg det nye regelverket.

Fra 1. juli 2024 er det ikke lenger anledning til å gi bilselgere provisjoner eller godtgjørelse for salg av lånefinansiering basert på salgsmål eller antall.

Slik lyder paragrafen om godtgjørelse i Lov om låneformidling (låneformidlingsloven):

§ 7- 4.Godtgjørelsesordning
(1) Godtgjørelsesordningen for ansatte som yter rådgivning om lån, skal ikke påvirke ansattes evne til å handle i samsvar med kundens interesser. Godtgjørelsen skal ikke være avhengig av antallet eller andelen formidlede lån eller andre former for salgsmål.

(2) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler om godtgjørelsesordninger.

Det betyr i korte trekk følgende:
• Bilselgere kan ikke lenger motta provisjoner eller godtgjørelse for salg av billån som er avhengig av antall eller andel formidlede lån eller andre former for salgsmål.

• Loven er kun begrenset til låneformidling og påvirker ikke forhandlernes mulighet til å knytte provisjoner eller godtgjørelse opp mot antall solgte biler, men altså ikke antall formidlede lån.

• Salg av leasingfinansiering er ikke omfattet av låneformidlingsloven, slik at bilselgere vil fortsatt kunne motta provisjoner eller godtgjørelse for salg av leasingavtaler.

 

  • Tore Rylander
  • Fagsjef bilsalg