Meklingsresultat Biloverenskomsten vedtatt – lokale lønnsforhandlinger kan starte

Publisert

portrett av advokat og forhandlingssjef i NBF Hans Tore Hagland

Hans Tore Hagland. Foto: NBF

Fellesforbundets organiserte innenfor Biloverenskomstens tariffområde har i sin uravstemning om meklingsresultatet vedtatt dette. Lokale forhandlinger kan nå formelt starte.

NBF avholdt i går et digitalt frokostmøte om både meklingsresultatet og de lokale forhandlingene. Presentasjonen finner du her.

Kort om lønnsoppgjøret om Biloverenskomsten:

  • Den økonomiske rammen er på 5,2 % (tallet er et forhåndsestimat om hva årslønnsveksten i 2024 kan bli)
  • Kr. 7 i et generelt tillegg med virkning fra 01.05. 24
  • Endringer minstelønns- og skiftsatser, samt endringer smusstillegg
  • Innføring av nye samarbeidsbestemmelser med de tillitsvalgte

De lokale forhandlingene – grunnlaget for lokale lønnstillegg

Det er den enkeltes bedrifts situasjon som skal gi grunnlaget for eventuelle lokale lønnstillegg. Det betyr at det er bedriftens økonomi, produktivitet, fremtidsutsikter og konkurranseevne som skal vektlegges – de såkalte fire kriteriene. Dette er det bestemmelser om i Biloverenskomsten. I tillegg er det aktuelt å kunne vektlegge dagens arbeidskraftsituasjon i bilbransjen.

Det er fornuftig å avklare med de tillitsvalgte hvem av disse som har fått/får fullmakt til å representere bedriftsklubben i de lokale forhandlingene tidlig i prosessen.

Omfangsbestemmelsen i Biloverenskomsten

  • Biloverenskomstens omfangsbestemmelse gjelder per i dag det vi kaller "operatører" (tidligere definert som produktive arbeidere): Mekanikere, lakkerere (overflatearbeidere), opprettere og delelagerpersonell, samt bilklargjørere og dekk- og glassmedarbeidere. Kunderådgivere og garantimedarbeidere er ikkeomfattet av omfangsbestemmelsen i Biloverenskomsten. Disse er å anse som såkalte funksjonærer. De faller utenfor Biloverenskomstens tariffområde selv om de også skulle være medlem av Fellesforbundet.

Husk ellers at det i Hovedavtalen (del én til Biloverenskomsten) er en rekke regler om både informasjon og medbestemmelse mellom ledelse og tillitsvalgte (se særlig kap IX).

Vi vil i uke 25 sende ut mer info om de lokale forhandlingene – herunder regionale lønnstall for bilbransjen.

Hans Tore forhandlingssjef.PNG