Nå er det viktig å informere kunder om 2G-problematikken!

tore lillemork

Seniorrådgiver i NBF, Tore Lillemork. Foto: NTB kommunikasjon/NBF

Forbrukertilsynet har nettopp (8. juli) sendt ut likelydende brev til "alle" i bransjen om ansvaret for å informere kunder om evt. problemer som følge av stenging av 2G-nettet, da særlig eCall kan slutte å fungere for et stort antall biler i Norge. Dette gjelder særlig bruktbiler, men også fortsatt enkelte nye biler frem til 2026 / 2027.

Det er, om ikke før så i hvert fall pr. mottak av dette brevet fra Forbrukertilsynet, ikke mulig å fraskrive seg at en hadde kunnskap om 2G-problemet, og derfor helt nødvendig å informere kunder av så vel brukte som evt. nye biler (dersom disse er rammet) om problemet. Dette må være skriftlig, typisk som del av kjøpekontrakt.

NBF vil komme med forslag til hvilken informasjon forhandlere bør gi til sine kunder, sett opp mot regelverket og Forbrukertilsynets brev av 8. juli. Dette vil bli publisert i vår digitale verktøykasse. 

eCall er et typisk eksempel på funksjoner som er avhengige av flere typer aktører for å være operative. (Det kan også være andre funksjoner, i enkelte biltyper / -modeller, f.eks. visse app-funksjoner.) Det er jo slik at de to teleoperatørene Telenor og Telia har besluttet å stenge 2G ved utgangen av 2025. eCall-funksjon er like avhengig av teleoperatørene som av at bilen er i henhold til typegodkjenningen.

Det hjelper mao. ikke at bilens del av systemet er intakt og i tråd med bilens typegodkjenning, når teleoperatørene stenger kommunikasjonskanalen 2G. (3G er allerede stengt.)
Vi kan alle være enige om at 2G er eldgammel teknologi, og vi kan forundre oss over at moderne biler så sent som i 2018 fikk påbud om eCall hvor denne er avhengig av 2G. Likevel er det nå en gang slik, og det må vi forholde oss til. Norsk bilbransje har ingen innvirkning på dette.

Det som etter vår mening nå er avgjørende er å ta forbehold i kontrakter om at selv om eCall i bilen isolert sett er i henhold til alle krav, vil en være avhengig av eksterne aktører som Telenor og Telia for at eCall – og evt. andre funksjoner - skal oppfylle sin funksjon / hensikt. Dette er forhold som vi i bilbransjen ikke har kontroll på, så her er det nevnte aktører som står ansvarlige dersom 2G stenges. Dette må kunder informeres skriftlig om.

NBF jobber riktignok for en løsning hvor eCall blir videreført, og siden det pr. d.d. langt fra foreligger noen universell "konverteringsløsning", blir det å jobbe mot myndighetene for å få dem til å pålegge videreføring av 2G. Så langt ser det ikke ut til at myndighetene er villige til dette.

Her kan du se brevet Forbrukertilsynet har sendt ut i dag 8. juli >

Den 19. juni var temaet oppe på NBFs frokostmøte. Som NBF-medlem kan du se presentasjonen fra frokostmøtet i Digital verktøykasse. Lenke finner du rett under artikkelen! 

Presentasjonen fra NBFs frokostmøte