Økende sykefravær i bilbransjen også i 2023

Publisert

pc, briller, stetoskop og en mobiltelefon på et bord

Foto: Unsplash.com

Legemeldt sykefravær for bilbransjen var 4,4 % i 3. kvartal 2023, noe som innebærer en økning på 10,4 % sammenliknet med samme kvartal i 2022. Dette var en tilsvarende økning som i fjor, og året før der igjen var økningen på 29 %. Denne trenden ønskes stanset.

På bransjenivå rapporteres kun legemeldt sykefravær, egenmeldt kommer i tillegg.

NHO har en avtale med SSB og mottar statistikk for NHO-bedrifter. Bilbransjen har tidligere hatt et relativt lavt sykefravær i forhold til andre bedrifter i NHO og samfunnet generelt, men nå er differansen redusert. I 2023 så vi også at økningen i legemeldt sykefravær har vært dobbelt så høy som økningen i NHO totalt. Sykefravær er kostbart, og det er viktig å jobbe kontinuerlig med å forbygge sykefravær. 

For NHO totalt var legemeldt sykefravær 4,5 % med en økning på 5,7 % fra samme periode i 2022. Det totale sykefraværet for NHO-bedrifter var i 3. kvartal 2023 på 5 %, som var en økning på 5 % fra 3. kvartal 2022. Egenmeldt sykefravær i NHO totalt var på 0,5 %, som var samme nivå som 2022. Dette anses som positivt, da året før hadde en økning på 23 %.  

Vi må minne om at vi ikke mottar tall for egenmeldinger fra SSB for bilbransjen, så den holdes utenfor.

Bilbransjen må jobbe med forebyggende tiltak for å få ned sykefraværet, og for å komme tilbake til tidligere nivå. I mange år har bilbransjen ligget under snittet for resten av næringslivet, men nå er differansen ytterligere redusert.

Sykefravær er dyrt, og en ukes sykefravær kostet i snitt kr 17000,- i 2020 (Sintef, justerte 2010 tall) Det er utfordrende å regne ut kostnaden. Kostnaden er knyttet til produksjonstap, vikar, overtidsarbeid, kollegaslitasje og produktivitetstap før og etter fravær. Det er derfor veldig viktig å jobbe forebyggende for å redusere fraværet, og det koster mindre å forebygge enn å reparere. Jobber man godt med arbeidsmiljøet, reduseres sykdom og ulykker. Sykefravær er veldig kostbart for virksomheten, samfunnet og i tillegg har det en kostnad for den ansatte.  

Forebyggende arbeid er viktig, men også hvordan en følger opp de som blir syke. God oppfølging vil føre til at den ansatte kommer raskere tilbake til jobb og konsekvensene blir mindre.  

Noen gode råd

  • Sikre god opplæring hos ledere med personalansvar, slik at de blir gode på forebygging og til å følge opp sykefraværet.
  • Tett dialog mellom leder og ansatte. Dette vil lettere kunne fange opp utfordringer eks. når det gjelder overbelastning og utbrenthet og tiltak kan settes inn tidligere.
  • Verneombud og AMU må jobbe godt med tiltak som reduserer sykefravær.
  • Informere ansatte jevnlig om sykefraværsrutinene og evt. deres medvirkning til å komme tilbake så raskt det lar seg gjøre.

Arbinn.nho.no (NHOs arbeidsgiverportal) finnes maler og veiledere for oppfølging av sykefravær. Dersom dere har enkeltsaker er det bare å ta kontakt med NBFs advokater.

Arbeidsmiljøportalen er en offentlig nettside med mye bra statistikk og verktøy for å jobbe aktivt med sykefraværsforebygging og sykefraværsoppfølging. Bilbransjen har en egen bransjeside her.  

På NAV sine sider kan man sjekke legemeldt sykefravær. Logg deg inn på Min side på NAV, her kan man se legemeldt sykefravær i sin bedrift, samt se utviklingen over de siste fem årene. Videre kan man sammenlikne med gjennomsnittet i sin næring og sektor.

Under artikkelen finner du kontaktinformasjon til våre arbeidsrettsadvokater.