hans tore hagland

NBFs forhandlingssjef Hans Tore Hagland. Foto: NTB kommunikasjon/NBF

Mange av våre medlemsbedrifter er nå i gang med de lokale lønnsforhandlingene.

NBF har nylig avholdt et digitalt frokostmøte om både meklingsresultatet og de lokale forhandlingene. Mer info om oppgjøret finner du i vår presentasjon, som ligger her i digital verktøykasse >

Se ellers informasjon om de regionale lønnstallene samt de nye lønnsgarantitallene (87 % regelen) i vår digitale verktøykasse om lønnsoppgjøret - det finner du her >  

Kort om lønnsoppgjøret om Biloverenskomsten: 
  • Den økonomiske rammen er på 5,2 % (tallet er et forhåndsestimat om hva årslønnsveksten i 2024 kan bli) 
  • Kr. 7 i et generelt tillegg med virkning fra 01.05. 24
  • Endringer minstelønns- og skiftsatser: Nyutlært fagarbeider kr. 218,50. Etter ett års praksis kr. 232,00
  • Endringer smusstillegg: Ny minstesats pr. arbeidet (mønstret) time kr. 8,70. Tillegg for arbeid med større enheter kr. 10,10
  • Innføring av nye samarbeidsbestemmelser med de tillitsvalgte: NBF og Fellesforbundet vil utvikle en enkel veileder for godt samarbeid mellom tillitsvalgte og bedrift. Partene vil også se på en modernisering av Biloverenskomsten i tariffperioden.
Grunnlaget for lokale lønnstillegg

Det er den enkeltes bedrifts situasjon som skal gi grunnlaget for eventuelle lokale lønnstillegg. Det betyr at det er bedriftens økonomi, produktivitet, fremtidsutsikter og konkurranseevne som skal vektlegges – de såkalte fire kriteriene. Dette er det bestemmelser om i Biloverenskomsten. I tillegg er det aktuelt å kunne vektlegge dagens arbeidskraftsituasjon i bilbransjen. 

Det er fornuftig å avklare med de tillitsvalgte hvem av disse som har fått/får fullmakt til å representere bedriftsklubben i de lokale forhandlingene. 

Hvem gjelder Biloverenskomsten for?

Biloverenskomstens omfangsbestemmelse gjelder per i dag det vi kaller "operatører" (tidligere definert som produktive arbeidere): Mekanikere, lakkerere (overflatearbeidere), opprettere og delelagerpersonell, samt bilklargjørere og dekk- og glassmedarbeidere.

Kunderådgivere og garantimedarbeidere er ikke omfattet av omfangsbestemmelsen i Biloverenskomsten. Disse er å anse som såkalte funksjonærer. De faller utenfor Biloverenskomstens tariffområde selv om de også skulle være medlem av Fellesforbundet. 

Husk ellers at det i Hovedavtalen (del én til Biloverenskomsten) er en rekke regler om både informasjon og medbestemmelse mellom ledelse og tillitsvalgte (se særlig kap IX). 

  • Hans Tore Hagland
  • Advokat/Forhandlingssjef